Çoğu su arıtma tesisi halen pıhtılaşma dozlaması için manuel kontrolu kullanmaktadır (genellikle şap veya ferrik). Saf su kalitesinin değişmediği durumlarda manuel metot etkin bir metottur, ancak saf su değişmeye başladığında pıhtılaşma manuel kontrolü kayba uğrar, özellikle gece boyunca ve hafta sonlarında tesiste kimsenin olmadığı zamanlarda manuel metot kontrolü kaybeder. Saf suyun gelecekte uygun kalitede olacağı öngörülüyorsa (örneğin hava durumu raporlarında yağmur olayı öngörülüyorsa), operatörler yağmur beklentisinden dolayı sık sık pıhtılaştırıcı dozunu arttırırlar. Bu durum, yağmur yağmadan önce, yağıyorken ve (eğer yağdıysa) yağış durduktan sonraki süreçlerde kötü pıhtılaşmaya neden olur ve ayrıca uzun süre bu şekilde devam edildiğinde filtre körelmesi, daha kısa ömürlü filtre ve artan alüminyum artıkları (alüminyum kullanılması halinde) kaçınılmaz olacaktır.
Çoğu tesiste pıhtılaşma kontrolünün otomatikleştirilmesi mümkündür, su kalitesinin değişimine tepki olarak otomatik olarak pıhtılaştırıcı dozunu arttıran ve azaltan akışkan akımı monitörü kullanılabilir. Bu durum özellikle düşük alkalili saf suların kullanıldığı alanlarda yaygındır.
Eğer, Pi’nin tesislerde kimse yokken pıhtılaşma kontrolü konusunda size nasıl yardımcı olabileceği ile ilgili daha fazla bilgi elde etmek isterseniz lütfen bize ulaşın.